5 tips om veilig om te gaan met elektriciteit

Blog 5 tips om veilig om te gaan met elektriciteit

Een lampje verwisselen, de stroom valt uit of je gaat verhuizen: iedereen heeft weleens te maken met elektriciteit. Toch is dit niet zonder gevaar. Hieronder geven wij jou vijf tips hoe jij veilig om kunt gaan met elektriciteit.

Tip 1: Hanteer de veiligheidseisen

Zorg ervoor dat de apparaten in jouw huis worden aangelegd die voldoen aan de NEN-normen die in de Arbowetgeving staan. Zorg er ook voor dat jouw apparaten regelmatig worden onderhouden door professionals. Let er ook op dat gevaarlijke plekken en delen die onder spanning staan afgeschermd worden.

Tip 2: Goede stopcontacten

Een loshangend stopcontact kan gevaarlijk zijn. Ook kan een verlengsnoer vol stekkers zorgen voor kortsluiting. Als je toch een verlengsnoer wil gebruiken, is het handig om voor een snoer te kiezen met een aan-en-uitknop. Bovendien is het belangrijk om de oplader van je telefoon uit het stopcontact te halen als je die niet gebruikt. Als je een haspel gebruikt, is het van belang dat je deze helemaal uitrolt. Wanneer je dit niet doet, kan het snoer van de haspel zijn warmte niet kwijt en kan daardoor brand veroorzaken.

Tip 3: Tv uitschakelen

Wanneer we na het tv-kijken naar bed gaan, doen we de tv uit. Meestal blijft er dan nog steeds een rood lampje branden. Als de tv op stand-by staat, produceert deze nog steeds warmte. Als de warmte niet goed weg kan, bestaat er een risico dat deze brand veroorzaakt.

Tip 4: Blijf thuis

Als je de wasmachine, droger of vaatwasser aanhebt, is het verstandig om thuis te blijven. Deze grote apparaten produceren meer warmte waardoor de kans op brand groter is. Als jij thuis bent, kun jij snel actie ondernemen. Het is belangrijk om eerst de elektriciteit uit te schakelen voordat je begint met blussen.

Recente berichten