Wespen en hun rol in de natuur

Blog Wespen en hun rol in de natuur

Wespen staan met name bekend als vervelend en agressief: het onophoudelijke gezoem als je net buiten zit te lunchen, en laat staan de gemene steken die ze uitdelen als ze zich in het nauw gedreven voelen. Toch zijn wespen ook nuttig én nodig in de natuur, en het is belangrijk niet zonder pardon alle nesten te verwijderen.

Bestuiving

In het begin van een wespenseizoen voedt de koningin zich met nectar. Later bestuift zij hiermee op dat moment bloeiende planten. Zo wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestuiving.

Tegen insectenplagen

Wespen zijn massale insectenjagers, ze kunnen een ongelooflijke hoeveelheid insecten doden binnen één nestperiode, en dat vermindert een risico op een insectenplaag die gewassen aantast of ziekten verspreidt.

Houteters

Een wespennest bestaat uit vermalen hout: wespen kauwen erop en dit, samen met hun speeksel vormt een substantie waarmee ze hun nest kunnen bouwen. Op deze manier ruimen ze voornamelijk oud hout op dat zich anders in de natuur zou opstapelen. Zo wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe bomen en planten.

Kadaver-ruimers

Het lijkt onlogisch: zo’n klein insect dat het kadaver van een zoogdier als een vogel ‘opruimt’. Toch spelen wespen hier een belangrijke rol in. Ze kauwen de kadavers in kleine stukjes, en voeden deze aan de larven. 

Maar ook… gevaar

Wanneer wespen een nest bouwen op een rustige plek, zal je hier weinig last van ondervinden. Toch kiezen wespenkoninginnen soms niet de meest handige plek uit en kan het zomaar zijn dat je in de tuin te maken krijgt met een wespennest. Wespenbestrijders in de buurt kunnen het nest verwijderen als er veel overlast van de wespen is en het risico op wespensteken een gevaar vormt.

Allergische reacties

Een wespensteek is niet prettig, maar de plek is na een paar dagen meestal alweer een stuk minder heftig. Een ander verhaal wordt het als je een allergie voor het wespengif hebt. In dat geval kun je heftige symptomen krijgen van de steek. Er kunnen ook hartinfarcten ontstaan door steken van de wesp – dit gebeurt vaak pas zo’n twee weken na de wespensteek en wordt hier daarom niet altijd mee in verband gebracht.

De afweging

Het is goed om niet zomaar alle wespennesten te verwijderen: wespen dragen bij aan veel natuurlijke processen die voor ons belangrijk zijn. Toch is het raadzaam om, als het nest op een risicovolle plek zit, het nest veilig te verwijderen om nare gevolgen te voorkomen.

Recente berichten