Is aluminium in deodorant gevaarlijk?

Blog Is aluminium in deodorant gevaarlijk?

Er zijn steeds meer fabrikanten die deodorant uitbrengen zonder toegevoegde aluminium. Er wordt namelijk gespeculeerd dat aluminium gevaarlijk kan zijn voor de huid. Ook wil je natuurlijk niet volledig vaarwelzeggen tegen je deodorant. Hieronder lees je alles over aluminium in deodorant.

Minder zweten

Aluminium is een antiperspirant. Wanneer dit stofje in aanmerking komt met zout, wordt dit stofje een kleine prop. Deze prop blokkeert tijdelijk de zweetklieren. Als je een deodorant met aluminium gebruikt, zweet je dus minder. Dit is voor eventjes fijn, maar heel slecht voor je lichaam. Je lichaam moet namelijk kunnen zweten om warmte af te stoten. Als je kiest voor een aluminiumvrije deo, worden de kliertjes in je oksel niet geblokkeerd door zo’n propje. Wel zitten er vaak stofjes in die de zweetlucht verbloemen. Je gaat dus niet minder zweten door een aluminiumvrije deodorant. 

Boosdoener

Daarnaast is aluminium de boosdoener voor gele vlekken in jouw kleding. Aluminium veroorzaakt namelijk een chemische reactie als het in aanraking komt met zweet en katoen. Naast dat het gele vlekken kan veroorzaken, kan aluminium huidirritatie, jeuk en een allergische reactie veroorzaken. Onderzoek toont zelfs aan dat er een verband bestaat tussen aluminium en een snellere vorming van tumoren in de borst. 

Vermijden

Gooi die deodorant dus maar gauw weg. Probeer daarom eens een deodorant waar geen aluminium in is verwerkt. Toch is het lastig om aluminium volledig te vermijden; het is namelijk in veel meer producten verwerkt. Onder andere kunnen tandpasta’s, zonnebrandcrèmes en make-up ook aluminium bevatten. Zelfs via eten en water kun je aluminium binnenkrijgen.

Recente berichten